Châtel

Erfgoed en tradities

agandir - Dove

Erfgoed

De natuur heeft de grenzen van onze streek bepaald die vervolgens geleidelijk aan door de mens ingericht werd.
De chalets, grenspalen van deze ruimte, weerspiegelen niet alleen een eeuwenoude vakkennis en een aanpassing aan de hellingen en de seizoenen maar vormen tevens stille getuigen van de identiteit en de couleur locale van de dorpen en gehuchten uit de streek. De originaliteit vertaalt zich in de bouwstijl van de chalets, via de gebruikte materialen en de balkons met gebeeldhouwde of geverfde balusters.

Ambachten

Eeuwenoude allround vakkennis
Hoornfabrikant, smid, landbouwer, kaasmaker, touwslager, emmermaker, zager, timmerman, meubelmaker of klokkengieter. Ook vandaag de dag worden sommige van deze beroepen hier nog uitgevoerd, tot groot genoegen van aannemers, woninginrichters en vakantiegasten die ongetwijfeld een stukje berglandschap mee naar huis willen nemen in de vorm van de wereldberoemde duiven; het vredessymbool en een door de herders overgeleverde traditie.

Traditioneel houtwerk

Hout, bouwmateriaal en inspiratiebron
Het alom aanwezige hout van de vallei is sinds jaar en dag een drijfmotor voor de plaatselijke economie.
Het hout wordt hier gebruikt voor gebinten, dak- en gevelbekledingen, massieve voordeuren en versierde balusters. Het heeft de tand des tijds doorstaan en draagt bij aan het behoud van een uniek erfgoed en een uitzonderlijke ambachtskunst.

Hout, een knipmes…en handigheid.


De in de Abondance vallei verankerde traditie van de duif (een herdersgebruik dat tevens in overige Europese bergstreken bekend is) wordt nog hoog in het vaandel gedragen. Het vervaardigen van een met houtkantwerk versierde en geciseleerde vogel vereist drie tot vijf uur werk. Uit een  eenvoudig blok hout ontstaan, onder de handen van een ervaren houtsnijder, fijne houtlamellen die het licht laten doorschijnen en ten slotte, als bij toverslag, hun vleugels uitslaan om je mee te voeren op een reis naar dromenland.